Over Jaap

Ik ben in 1967 geboren in Heerenveen waar ik mijn eerste schreden op het journalistieke pad zet als  poprecensent voor de plaatselijke krant. Voetbalclub sc Heerenveen kan nog steeds op mijn support rekenen. Na de opleiding journalistiek kom ik in Utrecht terecht van waaruit ik als freelancejournalist voor diverse tijdschriften en radioprogramma’s aan de slag ga.

Jarenlang werk ik in vaste dienst van de NCRV-radio en ben betrokken bij tal van journalistieke programma’s, als redacteur en samensteller.  Als radiomaker was en ben  ik betrokken bij veel radioprogramma’s op Radio 1, 2 en 5, als redacteur en regisseur. Een greep uit de titels: Stand.nl, Cappuccino, Schepper & Co, Lunch!, 1 op de Middag. Op dit moment ben ik freelance werkzaam voor o.a. De Taalstaat (NPO Radio 1) en Volgspot (NPO Radio 5).

Daarna werk ik een aantal jaren als tekstschrijver, voorlichter en communicatieadviseur voor dezelfde omroep, na de fusie KRO-NCRV. In die periode doe ik veel ervaring op met het schrijven van zakelijke teksten, persberichten en ik ben jarenlang eindverantwoordelijk geweest voor de tekstredactie van het jaarverslag van de NCRV. Daarnaast houd ik me zeer actief bezig met social media.

Ik ben altijd blijven schrijven, vooral over cultuur, media en levensbeschouwing. Ik interviewde honderden mensen voor verschillende bladen en schreef reportages en beschouwingen. Ik schrijf reportages, interviewseries en achtergrondverhalen. Mijn opdrachtgevers zijn o.a.: NCRV-gids, Volzin, HN-Magazine, Het Vermoeden, Homologie, KRO-Magazine, Voorlopig. Een serie interviews wordt gebundeld in het boek Het Hoogste Woord.

Vanaf begin jaren negentig ontwikkel ik een passie voor jeugdliteratuur. Vanaf de jaren negentig schrijf ik recensies en artikelen over kinderboeken (o.a. voor HN-Magazine en Homologie) en volg de ontwikkelingen op dit terrein. Op Radio 2 heb ik een vaste kinderboekenrubriek. Tegenwoordig publiceer ik besprekingen op JaapLeest.nl, dat is uitgegroeid tot een goed bezocht platform over kinderboeken. Ik neem regelmatig zitting in een kinderboekenjury: o.a. Woutertje Pieterse Prijs, Gouden Penseel, Boekenleeuw, Theo Thijssenprijs. In 2018 ben ik samen met Bas Maliepaard begonnen met het maken van De Grote Vriendelijke Podcast, de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur.

Vanaf 2018 werk ik als zzp’er en sta met Jaap Friso – Tekst & Redactie ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik ben in te huren als redacteur, tekstschrijver, eindredacteur, radiomaker en specialist op het gebied van jeugdliteratuur. Ik ben flexibel en houd ervan om samen te werken met anderen.